16 października w kuchni przy WDK w Głębowicach 18 pań z Koła Gospodyń Wiejskich kroiło, gotowało, smażyło, piekło, mieszało i dekorowało. Kolejny już kurs kulinarny prowadziła instruktorka żywienia Jadwiga Sopicka. W ciągu 4 godzin przygotowano 20 potraw. Każda pani otrzymała komplet przepisów oraz wiele dobrych rad. W czasie degustacji pani Jadzia przypominała o zasadach przygotowania potraw, z których wiele powstaje z myślą o wegetarianach. Warto spróbować!
Kluski babci Mani
6 małych bułek, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ litra mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, kminek, 1 duża cebula, masło do polania.
Bułki pokruszyć na małe kawałki, zalać gorącym mlekiem i odstawić na 2 godziny. Dodać tyle maki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, żółtko, proszek do pieczenia, sól, trochę kminku, zeszkloną cebulę oraz ubite białko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, formować kulki, obtaczać w mące i wrzucać na osoloną gotująca się wodę. Podawać polane masłem lub sosem. Smacznego!
K. Cz.